comment
Comment
access_time
End of the game
 -  ends 
refresh
Overtime
swap_horizontal
Penalties
highlight_off
Penalty 
Nr.  
access_time
End of period 
access_time
Start of period 
star
 -  
Nr.  
Admin Olle Karstorp 

Martin, mejla din fråga till goran.gren@svensktnaringsliv.se så hjälper han dig

Admin Olle Karstorp 

Tack för era frågor och engagemang i chatten.

Martin Pettersson 

Om moderbolaget gjorde utdelning för räkenskapsåret 2019 under slutet på Mars 2020, har vi ingen rätt till korttidspermittering då som dotterbolag?

Admin Olle Karstorp 

Tack för uppdatering Per, jag för den vidare till Göran.

Per Uhrström 

Jag ringde och kollade angående en medarbetare som var föräldraledig under jämförelsemånaden, Handels säger nämligen att det ska vara okey, även på Tillväxtverket sa att det skulle vara okey, men efter avstämning fick jag också avslag för den medarbetaren

Eva Häussling 

Apropos lärlingar och andra länder: I Tyskland skyddas lärlingar extra mycket och företag får särskilda stöd för att lärlingar inte ska behöva arbeta korttid.

Tommy Näsling 

Är "karensperioden" på 3 månader för "nyanställda" rullande? Eller är det jämförelsemånaden som gäller? Bara de som var anställda då kan omfattas av stödet? Och det gäller även anställda som ersätter tidigare anställda som slutat?

Tommy Näsling 

Kan man få stöd för personer som varit sjukskrivna eller föräldralediga under jämförelsemånaden? Tillväxtverket har gett avslag och vi har överklagat för länge sedan, men inte fått någon återkoppling ännu.

Admin Olle Karstorp 

Ewa, antingen kan du skriva i här i chatten. jag sparar era exempel oavsett om det är frågor eller beskrivningar av problem. Du kan också mejla mig på olle.karstorp@svensktnaringsliv.se

Per Uhrström 

Fortsätter på Peters fråga ang. jämförelsemånad. För oss med kollektivavtal blir det jättekonstigt då det nov-2020 genomfördes en lönejustering som vi inte får räkna upp i en ny ansökan, vi ska alltså ansöka på en lägre lön än vad som faktiskt gäller just nu. Kunde ha köpt det om man kunde ha valt att höja lönen eller ej, men så funkar det ju inte....För mig känns det mycket märkligt

Ewa Bylander 

Problemet är jmf månaden som för oss är januari 2020. Vi bytte kökschef med anställning från 1 maj men skrev anställningsavtalet den 8 mars, innan Corona slog till. Nu är alla korttidspermitterade utan han som vi måste ha på 100% trots att ALLT är avbokat, precis allt!

Ewa Bylander 

Hur vil ni ha frågor som ni kan ta vidare?

Kent Ly 

Hej! Tydligen avstyrker migrationsverket ansökan om arbetstillstånd för arbetstagare som söker på företag som fått korttidspermittering, och hänvisar till ekonomisk kris. Dubbelstöt. Ingen personal ingen möjlighet till intäkt.

Lena Brantberg 

Hej, tack Olle. Intressant.

Admin Olle Karstorp 

Hej Lena, du kommer att kunna se sändningen i efterhand på samma länk

peter Hermansson 

Riksdagen ska alltså godkänna den nya permitteringsperioden den 15/2. Därefter så ska Tillväxtverket ha upp till 7 veckor på sig att bygga en ny plattform för ansökan. Därefter så ska företagen kunna lämna in sin ansökan och sedan handläggningstiden på det. Vi är nu framme i typ mitten av maj innan beslut kan nå företaget och därefter utbetalning. Den lär ju nå företagen i juni månad för det som avser december månads korttids permittering. Galet ju!

Lena Brantberg 

Kommer man att kunna ta del av detta igen? Kommer det att ligga kvar som länk?

Ulf Bäckström 

Finns det erfarenhet av någon som överklagat beslut om återbetalning av stöd från Tillväxtverket, som fått rätt? det är ju helt orimligt att dom ger negativa besked med sex månaders eftersläpning

Anders Åkerberg 

Om jag förstår det rätt så skall vi alltså sparka fast anställda snickare (lärlingar), som vi behöver, för att kunna korttidspermittera tjänstemän som har lägre sysselsättning än normalt pga Coronapandemin? Varför behöver man göra sig av med vissa fast anställda men inte andra, för att kunna korttidspermittera?

peter Hermansson 

Hur kan Regeringen välja att ha december 2019 som jämförelsemånad för oss som startade permittering i mars 2020. Det är ju en ny period nu 2021 så jämförelsemånad borde ju vara oktober 2020 ? Jag tänker på vilka personer som vi får permittera. Som det är nu så måst de ha arbetat i företaget för över ett år sedan för att kunna permitteras.

Ulrika Mikkelsen 

Hej! Jag har hört på omvägar att det finns risk att bidraget dras tillbaka eller inte längre beviljas om lönerna har höjts under perioden. Det gäller framför allt för VD / chef. Är detta något ni känner till?

Christina Fieber 

Jag var tvungen att ta ut lön i januari för att betala mina privata räkningar, men bolaget går back och har behov av stöd. Har jobbat ca 20 % i januari. Hur ska jag kunna söka stödet nu?

Rene Busk Sörensen 

Hej: vi har fått beviljad 20% permittering i perioden juli-okt, även ekonomisk stöd utbetalt. Vi kunna snabbt se att vi skulle förlora mer order och vi ansökte därför om 40% och även förlängning till 31/12. Graden är godkänt av facket, men ingen respons från Tillväxtverket. Vi gjorde enl kraven avstämning i nov för första perioden, men har fortfarande inget hört. Nästa avstämning skulle vara gjort innan 28/1, men är inte möjligt, då man först måste fått godkänt på första perioden. Vi permittera fortfarande. Detta innebär ekonomisk besvär, men även bekräftelse på att vi kan fortsätta permittera med ekonomisk stöd. Utan stöd har vi bara skickat hem folk i "onödan" och drabbat både anställdas och förtagets ekonomi.

-